Yalova’da Bonsai…

Yalova’da Bonsai…

Bonsai: Yaşayan ve Değişen Sanat. İnsan gibi. Sanatçısı değişip gelişirken o da buna ayak uydurur ve yol arkadaşı olur.

Büyük Marmara depreminin olduğu 1999 yılında internet aracılığıyla Bonsai Sanatı ile tanıştım daha öncesinde bir ağaç türü olarak bildiğim bonsainin bir ağaç şekillendirme yöntemi olduğunu öğrendim devamında balkonda başlayan bonsai serüveni bahçeye taşındı onlarca olan ağaç sayısı yüzlere ulaştı. Bugün Yalova Esadiye Köyünde bulunan bonsai bahçemizde Yalova Bonsai Art ismiyle Osman Çalışkan Bey ile birlikte çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

Ağaç ömrü insan ömrünü fazlası ile aştığı için bir bonsainin tüm yaşam sürecine bir insanın eşlik etmesi mümkün değil bu nedenle ortaya konulan eserler insanlara tanıtılmalı, sergilenmeli ve bir sonraki nesle doğru biçimde devredilmelidir. Bonsai Müzesi bu amacı gerçekleştirmek için son derece güzel ve etkili bir yol
Çalışmalarımız belli bir düzeye ulaştığında müze düşüncesini çevremiz ile paylaşmaya başladık 2020 yılı sonunda bu hayalimizi Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Sn; Hasan Soygüzel Bey ile paylaştık kendisi düşüncemizi heyecan ile karşıladı ve sahip çıktı.

İl Özel İdaresi ve Yalova Valiliği’nin destekleriyle İl Özel İdaresi bünyesinde oluşturulan Yalova Bonsai Müzesi Proje Birimi ile yurt dışına teknik gezi düzenlenerek müze projesinin ilk adımları atılmış oldu. Müze kurulumu için gerekli alan Yalova İli Kadıköy Beldesi sınırları içerisinde Kadıköy Belediyesi tarafından tahsis edilmiştir. Teknik gezi ile elde edilen bilgiler ışığında mimari proje çalışmaları devam etmektedir.

Birinci Uluslararası Bonsai Sempozyumu ve Bonsai Sergisi, Yalova Bonsai Müzesi ile ilgili yapılan çalışmaların geldiği noktanın Yalova Protokolü, Yalova halkı ve tüm bonsai camiasına tanıtılması amacıyla 30 Kasım 2021 tarihinde gerçekleştirildi. Böylelikle Ülkemizde ilk defa resmi bir toplantı, gerçek manada bir sergi düzenlendi. Ülkemizin değerli bonsai sanatçı ve koleksiyonerlerinin bir araya gelmesi sağlanarak bonsai sanatının bugünü ve geleceği ile ilgili yeni fikirler ortaya konulmuştur. Yapılan sergide Yalova Bonsai Art, Aykut Erşen, Luis İbarra, Orçun Okul, Arsen Uzun ve Zekai Yaman koleksiyonundan eserlerde yer almıştır.

Bonsai Müze projemize gönülden destek veren ve sahip çıkan İl Genel Meclis Başkanı Sn; Hasan Soygüzel başta olmak üzere Yalova Valiliği’ne, İl Özel İdaresine, Yalova Üniversitesine, Yalova ve Kadıköy Belediyelerine, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne, Saksılı Süs Bitkileri Üreticileri Derneği’ne, Sempozyuma ev sahipliği yapan Yalova Sanayi ve Ticaret Odasına ve sempozyuma konuşmaları ile destek veren katılımcılara teşekkür ederim.

Hasan ŞİMŞEK
Bonsai Sanatçısı